PH Kotten av Poul Henningsen

PH Kotte, PH Kotten och PH Artichoke – Kärt barn har många namn

Louis Poulsen | PH Artichoke Mässing

118.900 kr181.300 kr
101.065 kr154.105 kr
Här ser ni PH Artichoke Mässing, pendellampan som i folkmun blivit känd som PH Kotte. En riktig designklassiker från Louis Poulsen. Lampan formgavs av Poul Henningsen år 1958 till en restaurang i Köpenhamn. Armaturen består av 72 blad som skärmar av ljuskällan, riktar och reflekterar ljuset så det både belyser armaturen samt ger en distinkt och 100% bländfri belysning. Välj din önskade storlek.

Louis Poulsen | PH Artichoke Glas

352.700 kr552.500 kr
299.795 kr469.625 kr
PH Artichoke Glas lanserades 2008. Glasversionen har sitt ursprung i perioden 1927–1931, då Poul Henningsen utvecklade glaslampan PH Septima en pendel med sju glasskärmar som Louis Poulsen producerade fram till 1940, då den utgick ur sortimentet på grund av materialbrist under kriget. I både tänt och släckt tillstånd ger lampans blad ett transparent och isaktigt intryck, vilket skänker elegans och lätthet åt rummet.

Louis Poulsen | PH Artichoke Koppar

118.900 kr181.300 kr
101.065 kr154.105 kr
Här ser ni PH Artichoke Koppar, pendellampan som i folkmun blivit känd som PH Kotte. En riktig designklassiker från Louis Poulsen. Lampan formgavs av Poul Henningsen år 1958 till en restaurang i Köpenhamn. Armaturen består av 72 blad som skärmar av ljuskällan, riktar och reflekterar ljuset så det både belyser armaturen samt ger en distinkt och 100% bländfri belysning. Här i utförande koppar. Välj din önskade storlek.

Louis Poulsen | PH Artichoke Svart

118.900 kr181.300 kr
101.065 kr154.105 kr

Här ser du PH Artichoke Svart Pendellampan som i folkmun blivit känd som PH Kotte, men egentligen benämnd PH Artichoke (som betyder kronärtskocka), är en riktig designklassiker från Louis Poulsen. Lampan formgavs av Poul Henningsen år 1958 till en restaurang i Köpenhamn. Armaturen består av 72 blad som skärmar av ljuskällan, riktar och reflekterar ljuset så det både belyser armaturen samt ger en distinkt och 100% bländfri belysning. Välj din önskade storlek.

Louis Poulsen | PH Artichoke Vit

118.900 kr181.300 kr
101.065 kr154.105 kr
PH Artichoke vit är pendellampan som i folkmun blivit känd som PH Kotte. En riktig designklassiker från Louis Poulsen. Lampan formgavs av Poul Henningsen år 1958 till en restaurang i Köpenhamn. Armaturen består av 72 blad som skärmar av ljuskällan, riktar och reflekterar ljuset så det både belyser armaturen samt ger en distinkt och 100% bländfri belysning. Välj din önskade storlek.

Louis Poulsen | PH Artichoke Rostfritt Stål

118.900 kr181.300 kr
101.065 kr154.105 kr
Här ser ni PH Artichoke Rostfritt Stål. Pendellampan som i folkmun blivit känd som PH Kotten, men egentligen benämnd PH Artichoke (som betyder kronärtskocka). En riktig designklassiker från Louis Poulsen. Lampan formgavs av Poul Henningsen år 1958 till en restaurang i Köpenhamn. Armaturen består av 72 blad som skärmar av ljuskällan, riktar och reflekterar ljuset så det både belyser armaturen samt ger en distinkt och 100% bländfri belysning. Välj din önskade storlek.

Sjuan stolar till kampanjpris

PH Kotten | PH Artichoke

År 1958 ritade Poul Henningsen PH Kotten, eller PH Artichoke som det faktiska namnet för armaturen är, för restaurangen Langelinie Pavilion i Köpenhamn. Än idag hänger vackra PH Artichoke, numera betraktad som en internationell designikon, i restaurangen och fascinerar gästerna. Pendelns distinkta form och design garanterar ett helt bländfritt ljus oavsett från vilken vinkel den betraktas. Det här möjliggörs av de 72 omsorgsfullt utplacerade bladen, som också har gett inspiration till pendelns namn. Pendeln monteras än i dag delvis för hand för att säkerställa hög kvalitet. Och visst är det sant att en PH Artichoke kräver utrymme, men ljusets kvalitet och rena elegans är verkligen oöverträffad. Den berömda armaturen kan fortfarande fås i sin ursprungliga kopparfinish. Med tiden har versioner i borstat och polerat stål, mässing och vit metall tillkommit, material som alla lyfter fram pendelns mångsidighet och tidlösa silhuett på samma sätt. PH Artichoke i svart lanseras under 2020. Med en perfekt finish i matt svart befäster den nya versionen en djärv look för en vassare inredning utan att kompromissa med vare sig design eller ljuskvalitet.
ph artichoke storlekar

DESIGNER

Poul Henningsen föddes i Köpenhamn som son till den berömda danska författarinnan Agnes Henningsson. Han tog aldrig någon arkitektexamen, men studerade vid tekniska skolan i Frederiksberg i Danmark 1911–14, och därefter på teknisk högskola i Köpenhamn 1914–17. Han började praktisera traditionell funktionalistisk arkitektur, men under årens lopp skiftade hans yrkesmässiga fokus till främst belysning, vilket är vad han är mest känd för.

Han utvidgade också sitt yrke till att bli journalist och författare. En kort period i början av andra världskriget var han ansvarig arkitekt för Tivoli i Köpenhamn, men precis som många andra kreativa människor var han tvungen att fly från Danmark under den tyska ockupationen. Han bosatte sig då i Sverige och blev en viktig del av den danska konstnärskolonin här.

Henningsens livslånga samarbete med Louis Poulsen inleddes 1925 och pågick fram till hans död. Louis Poulsen har nytta av hans begåvning än idag. Poul Henningsen var också första redaktör för företagstidningen ”NYT”. Louis Poulsens dåvarande vd Sophus Kaastrup-Olsen gav tidningen till PH som en gåva eftersom han hade blivit avskedad från den danska tidningen han arbetade för (då hans åsikter var för radikala). 

Poul Henningsens banbrytande arbete kring relationerna mellan ljusstrukturer, skuggor, bländning och färgåtergivning i förhållande till människans behov av ljus är och förblir grunden för de belysningsteorier som Louis Poulsen praktiserar än idag.

poul henningsen
ph kotten
ph kotten