trendspaning 2020

Inredningstrender har tidigare växlat en del från säsong till säsong, men under senare år har vi alltmer vänt oss bort från ständig nykonsumtion. Nu går vi mer mot tidlös design och hållbarhet i form av återbruk och att återupptäcka sådant vi redan har hemma.

Efter att Nordens största inredningsmässa Formex visat upp nyheter från hela världen listar   Elle Decoration sju inredningstrender för 2020. Allra starkast står hållbarhet, som väl knappast längre är en trend utan numera ses som en plattform som allt måste vila på. Detta har dock bara precis sett sin början, och vi kommer att få se många innovationer framöver när det gäller allt från nya material till hur vi kan återanvända sådant vi redan har på mer kreativa sätt.

Naturen närvarande i både färger och former

Vår längtan till ett liv mer i samklang med naturen syns även i färgpaletten, där jordiga kulörer ligger som en grundton. Även accentfärger i dämpade nyanser av antingen kallare koboltblått eller varmare rost och aprikos drar åt det mer naturnära och tidlösa hållet. Även när det gäller former syns mer organiska uttryck, direkt lånade från vatten, himlakroppar, växter och djur.

Nu vill vi också att material ska vara äkta och hållbara, som rotting och jute men även ull, keramik, nordiska träslag, linne och papper. Med sina taktila ytor är de inte bara vackra för ögat, utan också sköna att röra vid.

Återbruk av äldre tiders designuttryck

Även nylansering och återanvändning av äldre design ligger i tiden. Så som en liten avstickare från naturen syns därför inspiration från både 30-talet och 70-talet. Särskilt art deco från 30-talet och det grafiska formspråket från 70-talet hittar sina nya uttryck i dagens inredning.

Hantverket är den nya lyxen

Ett större fokus på hållbarhet förändrar också vår känsla för vad som är lyxigt. Från glamour och extravagans går vi istället nu mot värden som harmoni och kvalitet. I ljuset av detta växer intresset för gediget hantverk och brukskonst. Vi väljer också gärna material och uttryck som finns på nära håll, för att knyta samman dåtid med framtid.

Nyanser och ytor som håller pulsen nere

Sköna Hem presenterar tidens jordiga, dova och pudrade färger med uttrycket ”Inte vråla – bara viska”. Enligt deras trendspaning längtar vi nu efter bruna toner och svärtade färgnyanser som håller pulsen nere. Vi söker även strukturer som lockar oss att dra med handen över ytan, till exempel trä, keramik, glas och metall. Den taktila aspekten hjälper oss att vara i nuet och uppleva med alla sinnen.

Gamla material får nytt liv

En tydlig trend är att inreda med färre men bättre föremål som kan leva flera liv. Behovet av att ta tillvara resurser ger nytt liv åt material i exempelvis olika former av terrazo, som traditionellt består av cement med återvunna bitar av glas, sten, marmor och liknande. Nu ser vi dock helt nya typer av terrazo, där det återvunna materialet får synas som vackra spår och mosaiker av tidigare användning.