Akari 55A från Vitra
Akari 55A formgavs av Isamu Noguchi år 1951 för Vitra. Taklampan ingår i Noguchis ikoniska serie Akari Light Sculptures, bestående av en grupp lampor vilka handtillverkas med Washi-papper enligt japansk tradition. Akari 55A hålls upp med en struktur av ståltråd. Kollektionen består av flera olika modeller och storlekar i form av bords-, tak- och golvlampor. Var och en med sitt unika uttryck. Ljuset från Akari-lamporna filtreras genom det skira Washi-papper med syfte att ge en känsla av det naturliga och varma skenet från solen, som fyller våra rum på kvällarna när det är som mörkast.Alla lampor i Akari-serien är märkta med en logo föreställande solen och månen som styrker äktheten hos varje produkt.
Om serien Akari Light Sculptures
Den japansk-amerikanske konstnären och designern Isamu Noguchis (1904–1988) verk är ovanligt mångsidiga. Förutom skulpturer skapade han även scenografier, möbler, belysning och inredningar samt utomhusmiljöer som torg och trädgårdar. Som skulptör var hans intresse inte begränsat till material och form, utan omfattade även rumsliga effekter och inredningsdesign. Noguchi ville att hans konst skulle ha både praktiska och sociala funktioner, och hans skulpturala stil hade ett bestående inflytande på det organiska formspråket under 1950-talet.
År 1951 började Isamu Noguchi designa Akari Light Sculptures, verk som kännetecknas av viktlös ljusstyrka. Han valde namnet ”akari” för dessa objekt, ett japanskt ord som betyder ”ljus” och syftar både på belysning och fysisk lätthet. Under en resa till Japan besökte Noguchi staden Gifu, känd för sin tillverkning av pappersparasoller och lyktor. Där skissade han sina första två Akari Light Sculptures, och under de kommande åren skapade han totalt över 100 modeller, bestående av bords-, golv- och taklampor.
Varje armatur tillverkas noggrant för hand i Ozekis verkstad, ett traditionellt familjeföretag baserat i Gifu. I ett första steg spänns bambustavar över de ursprungliga träformer som designats av Noguchi för att skapa ramen som bestämmer objektets form. Washi-papper, som utvinns från barken av mullbärsträdet, skärs i remsor för att passa lampans storlek och form och limmas sedan på bamburibborna. Efter att limmet har torkat tas träformen bort och skärmen kan vikas ihop.