Bord B25A 120 från Grythyttan
Bord B25A 120 i Klassikerserien bygger på Artur Lindqvists ursprungliga design och har avtagbart stativ. Passar utmärkt i bersån eller på altanen och med fördel tillsammans med A2 eller Stol 1. Det klassiska runda bordet finns i två storlekar.
Underhåll
Obehandlade och oljade trädetaljer tvättas regelbundet med såpa, vatten och en svamp eller trasa. Använd en kraftig svamp vid behov på trädetaljer.(t.ex. grön Scotch-Brite™). Skölj med vatten. Furu- och ekdetaljer bör oljas in när ytan känns torr för att behålla sin formstabilitet och undvika sprickbildning. Teak är naturligt fet och klarar sig bra utan inoljning.
Lackerade trädetaljer klarar flera säsonger utomhus, tvätta regelbundet med såpa, vatten och en svamp eller trasa.
Använd inte lösningsmedel eller rengöringsmedel som innehåller slipmedel på lackerade ytor.
Bord 9A 100 är tillverkad av massiva trädetaljer och massivt stål och är helt återvinningsbar. Trädetaljerna har miljöcertifieringar från FSC® och PEFC™ – två ledande organisationer som delar syn på vad ett ansvarsfullt skogsbruk innebär.
Att tänka på när du väljer utemöbler
Allt material åldras :
Trä är ett levande material som åldras och utvecklas över tid med rätt skötsel och underhåll. Ek och furu mörknar med tiden och får en djupare ton. Obehandlad teak får en grå patina. Men du kan också påverka utseendet på en mängd olika sätt, inte minst beroende på hur du använder och underhåller dem. Stativen går från blankt till matt.
Torka av och rengör regelbundet:
En möbel från Grythyttan kräver inte särskilt mycket underhåll, men torka gärna av möblerna regelbundet och håll dem rena. Innan du ställer in möblerna för vinterförvaring rekommenderar vi att du rengör dem grundligt. Använd en mild tvållösning och torka av med en ren och torr trasa. Se till att möblerna torkat ordentlig innan du ställer in dem eller drar över en presenning. Tar du hand om möblerna till hösten bevaras de bättre och dessutom går det mycket fortare att göra i ordning dem på vårkanten när solen tittar fram. För att förebygga att ytan torkar ut och spricker och fukt från att tränga in i träet rekommenderar vi att du oljar in möbeln med jämna mellanrum, till exempel en eller två gånger per år. Varmförzinkade stativ får en flammig yta som kan skifta i färg och glans. Variationerna jämnar dock ut sig med tiden. Den enda form av underhåll du behöver tänka på är vanlig rengöring. Mindre skador självläker där galvaniska strömmar gör att zink täcker över skadan.
Vinterförvara svalt:
Det bästa är att förvara möblerna över vintern i ett kallförråd som är torrt, svalt och välventilerat. Du kan också använda möbelskydd eller presenning, skärmtak eller liknande. Använder du möbelskydd, tänk på att inte lägga det direkt mot träytan utan att det ska finnas cirkulerande luft mellan möbelskydd och träyta. Viktigt är att möblerna är rengjorda och torra när de plockas undan för vintern. Om stolarna staplas, tänk på att skydda brädorna med mellanlägg. Om du inte kan skydda möblerna från regn, luta dem så att vatten rinner av.