Lilla Åland Stol Ek från Stolab
Lilla Åland Stol Ek från Stolab är pinnstolarnas pinnstol. Carl Malmstens mest älskade och mest sålda möbel. Inspirationen till denna klassiker fann Malmsten i Finströms kyrka på Åland där han höll slöjdkurs 1938. Ur bysnickarens handsvarvade stol utvann Carl Malmsten själva kärnan. Ritningen anpassades för produktion hos Stolfabriks AB i Smålandsstenar, som Stolab då hette och 1942 fick pinnstolen samma karakteristiska utformning som den har än i dag. Formen kan tyckas vara enkel, men genom sina mjuka former, där alla pinnar och avslut är svarvade, är det ändå en mycket bearbetad stol som har en given plats bland svenska möbelklassikerna från 1900-talet. Idag finns pinnstolen bland annat representerad på Röhsska designmuseum i Göteborg. Lilla Åland pinnstol har en förmåga att passa in i många olika typer av inredningsstilar och är mycket bekväm med sin mjukt holkade sits.
Om designern bakom Lilla Åland Stol Ek
Stiftelsen Siv & Carl Malmstens Minne äger alla immateriella rättigheter efter Carl Malmsten. De ingår och övervakar avtal med serietillverkande företag gällande licenstillverkning och marknadsföring av produkter formgivna av Carl Malmsten. Stolab tillhör ett av de licensierade företagen. Royaltyn från licenstagarna finansierar Stiftelsens stipendier. På uppdrag av Stolab och Stiftelsen Siv & Carl Malmstens minne har snickarmästare och universitetslektorn Leif Burman tolkat Malmstens ritningar och formgivit Lilla Åland barnstol.
Om träslaget ek
Stolab använder sig av de massiva träslagen ask, björk och ek. Bearbetning av massivt trä ställer höga krav på yrkesskicklighet då det är ett levande material som måste tolkas och behandlas på rätt sätt. Resultatet blir en möbel som bara blir vackrare och vackrare med åren. Ek är ett mycket hårt, tätt och starkt träslag. Kärnveden är först grågul, men blir sedan ljust till mörkt brun. En naturellt oljad ekmöbel får en djup, varm färgyta. En ljus mattlackad ekmöbel får en ljusare, gråaktig vacker nyans. Den ek som Stolab använder har vuxit i cirka 120 år för att uppnå rätt kvalitet.