Skinn är ett naturligt material som åldras väl, vilket är en av anledningarna till att det är så populärt. Många väljer en skinnmöbel eftersom läder av god kvalitet är starkt, vackert och ger en skön komfort. För att komma till sin rätt bör den dock användas och underhållas på rätt sätt.
Paul Vium
Läder är ett helt naturligt material som människan använt i alla tider. Det är dessutom slitstarkt, behagligt och vackert att se på. Läder och skinn är två ord för samma sak, även om många använder begreppet läder när materialet är lite tjockare, och skinn när det bearbetats och mjukats upp lite mer. När det gäller att ta väl vara på din skinnmöbel finns ett par saker att tänka på.
Placera dina skinnmöbler med omsorg
För det första kan det vara klokt att fundera igenom var du placerar dina skinnmöbler. De bör om möjligt inte stå en längre tid i direkt solljus eller allt för nära ett element eller en öppen spis. Värme torkar ut lädret vilket kan orsaka sprickor och färgskiftningar. Skinnmöbler ska också alltid stå i normal rumstemperatur, eftersom fuktighet och kyla kan skada möbeln. Läder är ett mycket slitstarkt material, men bör ändå skyddas mot vassa föremål som kan ge skrapmärken.
Läder behöver fett för att skydda ytan
För det andra behöver läder/skinn en del omvårdnad. Eftersom läder är ett helt naturligt material, behöver det fett eller olja för att skydda ytan. Utan ett sådant skyddande lager torkar och åldras ytan snabbt. Det kan orsaka sprickor och färgskiftningar, samt att fett från huden ge tråkiga mörka fläckar på exempelvis armstöd och nackstöd. När materialet med tiden förlorar sitt naturliga fett är det därför viktigt att tillföra nytt. Läderolja, läderbalsam eller liknande finns att köpa bland annat där du inhandlat din skinnmöbel.
Gör så här – steg för steg
1. Börja gärna med att dammsuga din skinnsoffa med en mjuk borste. Om soffan används mycket och utsätts för bar hud bör den dammsugas ofta, för att få bort smuts och partiklar som kan skada lädret. Dammsug extra noga längs sömmar och i veck, där smutsen kan fastna.
2. Torka sedan av hela soffan med lätt fuktad trasa. Om du inte hinner dammsuga så är det bättre att torka av soffan än att inte göra någonting alls. Läder klarar viss väta om det bara är väl återfettat.
3. Lägg på ett nytt lager läderolja, läderbalsam eller liknande, minst fyra gånger årligen. Detta är en mycket viktig del av underhållet, eftersom det ger lädret ny näring som bevarar och mjukar upp ytan. Läs noggrant på förpackningen hur medlet ska används innan du börjar.
4. Ta alltid bort eventuella fläckar så fort de uppstått, med ett speciellt rengöringsmedel för skinn/läder. Medlet ska inte gnuggas in utan duttas försiktigt, eftersom du annars riskerar att fläcken sätter sig djupare. Låt torka och applicera sedan läderolja, läderbalsam eller liknande på området.